Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 10:23 - МОДУЛ 9. НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
Автор: medecine Категория: Новини   
Прочетен: 336 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.05.2018 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Правилата за медицинска дейност засягат цялата система в хоризонтален и вертикален аспект и изпълнението им зависи както от квалификацията, така и от икономическото състояние на страната. Правилата трябва да се предлагат от експертите, от тесните професионалисти, но те не трябва да бъдат утвърждавани от тях.

• Правилата за осъществяване на медицинската дейност – консенсусни и стандартни - трябва да са съобразени със социално-икономическите и регионалните възможности, включително с географските особености – те може да бъдат конкретни за всяко ниво – едни за университетските, други за регионалните болници. Те трябва да са флексибилни и осъществими на територията на цялата страна, без да се налага преместване – на пациентите със семействата им или на персонала, и закупуването на излишна и неизползвана, качествена апаратура –например на скенери.

• Стандартът и консенсусът не трябва да поставят пациента и лекаря във възможност за конфликт, вкл. съдебен.

• Правилата трябва да се приемат от по-широк кръг специалисти, например от сходни специалности (един специалист по вътрешни болести може да вземе отношение към всички подраздели на вътрешната медицина, един коремен хирург – аналогично към другите хирургични специалности). При взимането на решения – приемане на правила, голямо значение трябва да имат лекарите от доболничната помощ (общопрактикуващите и специалисти) и лекарите от големите болници. Експертите са от университетите, но те не трябва да участват в гласуването. Тук трябва да участва този, който ще плати, може би дори и пациентските организации. Принципите не трябва да се различни от международните, но прилагането им е локално и то трябва да бъде осъществимо и гарантирано. Не може за лечение на пневмония да се изисква задължително специалист пулмолог, както и за хипертония – кардиолог и т.н.

• При подаване на молба за лечение в чужбина пациентът да е консултиран от комисия специалисти, които работят по съответния проблем и имат достатъчен брой аналогични случаи през изминалата календарна година, а не всеки специалист да дава становище, след което документи, много често непълни, да отиват за становище при съответния национален консултант или до председател на научно дружество, като при отказ от единия и без възражения от другия НЗОК да заплаща лечение 10 до 15 пъти по-високо от цената, която се заплаща на лечебно заведение на територията на България.

• При вече проведено лечение в чужбина пациентът да минава отново за преглед пред комисия, за да се установи, дали използваните финансови ресурси – от средствата на осигуряващите се граждани и заплатени от НЗОК на чужди клиники – са изразходвани целесъобразно.

 

Няма задължителни за нас европейски или американски стандарти – в момента практиката е да бъдат преписвани. Стандартите не трябва да отговарят на американския икономически стандарт, а на този на страната. Нека има и по-добри от определените в стандартите изпълнения на медицинските дейности, но на национално ниво стандартът трябва да гарантира добра клинична практика.

Налага се в следващата корекция на стандарта „Клинична лаборатория” да се отмени изискването всяко звено за здравна дейност да има собствена лаборатория и да се позволи сключването на договор с външна лаборатория за цялостен или частичен обем изследвания.

Изкривяване на ежедневната дейност е изискването за анестезиолог за седация при гастроинтестинална ендоскопия (Practice Guidelines for Sedation and Analgesia by Non-Anesthesiologists).

Драстична разлика в заплащането на една и съща дейност, извършвана от различни специалисти – от естетични хирурзи или от офталмолози.

Нормативните документи трябва трябва да пазят здравната система от преразходи – безсмислени лечения в чужбина, да пазят лекарите от несъответни за възможностите им изисквания. Независимо от консенсусите и стандартите в съответствие с техния дух трябва да има т. нар. протоколи за отделните структури.

Да има комисии по целесъобразността и ефективността от проведено лечение, тъй като към настоящия момент НЗОК заплаща за извършена процедура, а не за качество на здравните грижи.
Когато чрез наредбите за медицинските стандарти сте въвели изисквания да имаш назначени на основен трудов договор 10 лекари, при условие, че болницата може да извърши същите дейности или брой операции с 4 лекари, то вие сте обложили болницата с месечен данък, равен на заплатите и осигуровките на 6 лекари, плюс разходите за работно облекло, консумативи и др.
В повечето медицински стандарти ще видите задължение болницата да имат разкрити на своя територия различни структури като клинична лаборатория, лаборатория по патология, или лаборатория по имунология, или лаборатория по микробиология и пр.
За болницата е по-евтино да осигури дейността по договор с външна лаборатория, но стандартът не позволява.
Когато задължите кардиолога да има в кабинета си ножица за рязане на гипс, а ортопеда – в спешния си шкаф 5 ампули от медикамент срещу сърдечна аритмия, които и единият, и другият никога няма да използват, вие на практика сте ги обложили с още един данък.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: medecine
Категория: Новини
Прочетен: 10016
Постинги: 15
Коментари: 9
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930