Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2018 09:29 - МОДУЛ 1. МАЛКАТА БОЛНИЦА
Автор: medecine Категория: Новини   
Прочетен: 232 Коментари: 0 Гласове:
1



 Болниците и Болницата

1. Нашето население приема болницата като ЦЪРКВА. Част от пациентите с гордост казват, че не познават своя фамилен лекар, но, „като отидат в болницата, там ще ги оправят“. При икономически по-слабите съсловия БОЛНИЦАТА има социално или социално-здравно значение, особено в отдалечените региони.

2. Особено ценни за малката болница са специалистите по вътрешна медицина. Всяка малка болница следва да включи и фамилните лекари в своята дейност. Малката болница ще облекчи не само здравната система, а и ще намали напрежението в семейството и общността.

3. Организацията на медицинска помощ трябва да следва потребностите на хората. В структурата на малката болница трябва да са включени: отделение по вътрешни болести, неврологично отделение и, съобразно демографията на дадения регион – детско отделение и специализирани кабинети по хирургия и гинекология.

4. Специализирани „пътеки“ за малките болници – да се създадат.

5. Болниците – необходимо е техният брой или легловият им фонд да намалеят значително. Това не трябва да става с резки движения. Необходими са условия, които ще подтикнат болниците сами да намалят броя на леглата, дори като разширяват дейността си. Една стъпка е създаването на възможност болничните лекари да извършват в работно време амбулаторна дейност и НЗОК да я заплаща съответно на положения труд и разходи. За запазването на малките болници е необходимо да се намалят изискванията за наличие на скъпа апаратура, извършването на медицински услуги при най-високи стандарти и изискванията за брой специалисти. Да отпадне бюрократично определената необходимост за привличане на тесни специалисти. Отделения и кабинети трябва да се формират съобразно демографията на региона. Здравните неблагополучия ще се решават максимално близо до мястото на възникването им, което ще намали напрежението в семействата и в местната общност, също и пътуванията до съседните центрове. При нужда болните ще бъдат насочвани към специализирани центрове от самата малка болница.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: medecine
Категория: Новини
Прочетен: 10004
Постинги: 15
Коментари: 9
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930